Als passagier heeft u altijd recht op schadevergoeding!

Wanneer u een verkeersongeval krijgt als inzittende van een auto of opzittende van een motor of scooter, dan heeft u altijd recht op schadevergoeding. Daarbij maakt het niet uit of er sprake is van een eenzijdig ongeval of van een ongeval waarbij twee of meer partijen betrokken zijn.

Eenzijdig verkeersongeval

Een eenzijdig verkeersongeval is een ongeval waarbij geen andere partijen betrokken zijn bij het ontstaan van het ongeval. Bijvoorbeeld als de bestuurder van het voertuig de controle over het voertuig verliest en tegen een lantaarnpaal rijdt. Als passagier valt u in dat geval niets te verwijten dus zal verzekeraar van het voertuig (WAM verzekeraar) uw schade moeten vergoeden.

Tweezijdig verkeersongeval

Een tweezijdig verkeersongeval is een ongeval waarbij twee voertuigen betrokken zijn bij het ongeval. Bijvoorbeeld een kop-staartbotsing of een botsing op een kruispunt doordat één van de voertuigen geen voorrang heeft verleend. Ook in die gevallen heeft u als passagier recht op schadevergoeding. U bent als passagier namelijk een “schuldloze inzittende” en de verzekeraar van het voertuig (WAM verzekeraar) is gehouden om uw schade te vergoeden. Daarbij maakt het dus voor u als passagier niet uit wie aansprakelijk is voor het ongeval.

Eigen schuld

Het is in beide gevallen overigens niet altijd zo dat u al uw schade vergoed krijgt. Bijvoorbeeld als u zelf ook in bepaalde mate schuldig was aan het ontstaan van de schade (of de ernst ervan). Bijvoorbeeld als u uw gordel of helm niet heeft gedragen of in de situatie waarbij u meerijdt met iemand waarvan u weet dat hij of zij alcohol of drugs heeft gebruikt. Afhankelijk van de situatie wordt in dat geval een (klein) deel van uw schade niet vergoed door de verzekeraar.

Ongeval gehad?

Bent u als passagier de afgelopen 3 jaar betrokken geweest bij een verkeersongeval? Neem dan contact op met onze ervaren advocaten en letselschadespecialisten zodat wij u verder kunnen adviseren over de mogelijkheden voor wat betreft het verhalen van uw schade.