Woontips bij een scheiding: wat moet je weten?

12 oktober 2024
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Woontips bij een scheiding: wat moet je weten?

Wanneer je besluit om te scheiden, is de toekomst van jullie woning een van de belangrijkste zaken die je moet regelen. De woning is niet alleen een waardevol bezit, maar ook een plek die emotionele waarde heeft. Blijf je in het huis wonen, of besluiten jullie de woning te verkopen? Om de juiste beslissing te nemen, is het belangrijk om een aantal zaken goed in kaart te brengen. In dit artikel delen we nuttige tips en belangrijke informatie over wat je kunt verwachten.

1. Wie is de eigenaar van de woning?

Een eerste stap is om te bepalen wie officieel eigenaar is van de woning. Dit kan per situatie verschillen, afhankelijk van het moment van trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Voor huwelijken en geregistreerde partnerschappen voor 1 januari 2018, zonder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, geldt dat beide partners voor 50% eigenaar zijn. Dit geldt ook als de woning vóór het huwelijk is gekocht door een van de partners. Voor huwelijken na 1 januari 2018 is de situatie anders: degene die de woning heeft gekocht vóór het huwelijk of partnerschap blijft volledig eigenaar.

2. Wie blijft in de woning wonen?

Als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding, kan het aantrekkelijk zijn om in de woning te blijven zodat de kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de financiële lasten. Als er sprake is van overwaarde, moet de partner die blijft wonen de ander uitkopen. Dit kan de maandlasten aanzienlijk verhogen, vooral met de stijgende hypotheekrente van de laatste jaren. Het is belangrijk om vooraf goed te kijken of het financieel haalbaar is om in de woning te blijven.

3. Wat is de huidige waarde van de woning?

Als een van de partners de woning wil overnemen, moet eerst de huidige marktwaarde van de woning worden vastgesteld. Dit kan gedaan worden door een taxateur of makelaar. Het is verstandig om hierover duidelijke afspraken te maken, zodat beide partijen het eens zijn over de taxatie. Houd rekening met de kosten van een taxatie, die variëren tussen de € 500 en € 1.000.

4. Kun je je partner uitkopen?

Bij overwaarde hebben beide partners recht op 50% van deze waarde. Blijft een van de partners in de woning wonen, dan moet die de andere partner uitkopen. Dit kan door middel van eigen middelen of een verhoging van de hypotheek. Hierbij kunnen nieuwe rentepercentages en voorwaarden gaan gelden, wat de maandelijkse kosten kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de financiële gevolgen van een hypotheekverhoging goed in kaart te brengen.

5. Wat zijn de fiscale gevolgen?

Het uitkopen van een partner of het aangaan van een nieuwe hypotheek kan fiscale gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om een belastingadviseur in te schakelen die je kan helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Zo voorkom je onverwachte verrassingen met de belastingdienst.

Bonus tip: overdracht aan kinderen

In sommige gevallen willen beide partners de woning verlaten. In dat geval kan het een optie zijn om de woning over te dragen aan de kinderen. Dit kan bijvoorbeeld tegen de WOZ-waarde in plaats van de hogere marktwaarde, wat belastingvoordelen met zich mee kan brengen. Door de woning aan de kinderen te verkopen tegen de WOZ-waarde kunnen ze mogelijk belasting besparen. Het is echter belangrijk om goed te laten onderzoeken of dit voor jullie situatie verstandig is.

Advies nodig?

Bij een scheiding komen er veel belangrijke keuzes op je af, vooral als het gaat om de woning. Wil je weten wat de beste optie is in jouw situatie? Neem contact op met een van onze advocaten. Wij helpen je graag om de juiste beslissingen te nemen, zowel emotioneel als financieel.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Familierecht

Recente Berichten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging