Doorrijden na Aanrijding: Wat nu?

12 oktober 2024
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Doorrijden na Aanrijding: Wat nu?

Een aanrijding is al vervelend genoeg, vooral als u daarbij letsel oploopt. Maar als de veroorzaker van het ongeluk ook nog eens doorrijdt zonder zich bekend te maken, ontstaat er een extra complicatie. Wie is dan verantwoordelijk voor uw schadevergoeding? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om toch uw letselschade te verhalen. In dit artikel leggen we uit welke stappen u kunt nemen wanneer de tegenpartij doorrijdt na een aanrijding.

Wat te doen bij doorrijden na een aanrijding: Stappenplan

Of u nu te maken heeft met een bekende of onbekende tegenpartij, het is belangrijk om direct actie te ondernemen. We geven u enkele tips die van pas komen wanneer de veroorzaker van de aanrijding doorrijdt:

  1. Bel de politie ter plaatse: De politie kan een onderzoek starten en een proces-verbaal opstellen.
  2. Verzamel getuigenverklaringen: Vraag om contactgegevens van eventuele getuigen die het ongeval hebben gezien.
  3. Doe aangifte binnen 14 dagen: Het is belangrijk om snel aangifte te doen bij de politie. Dit is ook een vereiste voor een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer.
  4. Vraag het proces-verbaal op: Dit document helpt bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.
  5. Schakel een letselschadeadvocaat in: Een gespecialiseerde advocaat kan namens u de letselschade claimen.

Kenteken bekend? Uw Letselschade Verhalen

Wanneer u het kenteken van de doorgereden auto heeft kunnen achterhalen, bijvoorbeeld via getuigen, kan de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk worden gesteld. Uw letselschadeadvocaat zal namens u de aansprakelijkstelling opstellen en de schadevergoeding claimen.

Dader onbekend? Uw Opties

Is de bestuurder onbekend gebleven, bijvoorbeeld doordat deze doorgereden is zonder dat u het kenteken heeft kunnen noteren? Ook dan zijn er manieren om uw letselschade te verhalen. In deze gevallen kunt u mogelijk aanspraak maken op:

  • Uw SVI-verzekering (Schadeverzekering voor Inzittenden): Deze verzekering vergoedt uw letselschade, ongeacht wie schuldig is aan het ongeval.
  • Het Waarborgfonds Motorverkeer: Dit fonds vergoedt letselschade als de dader onbekend is of onverzekerd blijkt te zijn.

Wat is het Waarborgfonds Motorverkeer?

In Nederland zijn alle motorrijtuigen verplicht verzekerd op basis van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). Maar wat gebeurt er als de veroorzaker van de aanrijding onverzekerd is, niet gevonden wordt, of een gestolen voertuig bestuurde? In dat geval kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer, dat de schade vergoedt wanneer de tegenpartij niet te achterhalen is.

Voorwaarden voor het Waarborgfonds:

  • U moet binnen 14 dagen aangifte doen bij de politie.
  • U moet kunnen bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig.
  • De letselschadeclaim moet binnen drie jaar na het ongeval worden ingediend.

SVI-verzekering: Een Extra Dekking

Naast de aansprakelijkheidsverzekering is de SVI-verzekering (Schadeverzekering voor Inzittenden) een vrijwillige verzekering die letselschade vergoedt, ongeacht de schuldvraag. Als de veroorzaker van de aanrijding doorrijdt en u heeft een SVI-verzekering, dan kunt u uw letselschade via deze verzekering verhalen. Alleen voertuigschade valt niet onder de SVI.

Hoe kan een Letselschadeadvocaat u Helpen?

Bij een aanrijding waarbij de tegenpartij doorrijdt, is het verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Dit is wat een advocaat voor u kan doen:

  • Het proces-verbaal van de politie opvragen.
  • Tijdig een letselschadeclaim indienen bij het Waarborgfonds of de SVI-verzekering.
  • Ervoor zorgen dat u een voorschot op uw schadevergoeding ontvangt.
  • De hoogte van uw letselschade en smartengeld berekenen.
  • Discussiëren met de verzekeraar of het Waarborgfonds om ervoor te zorgen dat uw schade volledig wordt verhaald.

Kosteloze Rechtsbijstand bij Doorrijden na een Aanrijding

Als een ander verantwoordelijk is voor uw letselschade, heeft u volgens de wet recht op gratis juridische bijstand. Dit geldt ook wanneer u een beroep doet op het Waarborgfonds Motorverkeer. Bij Arslan & Arslan Advocaten krijgt u deskundige juridische hulp zonder dat u hiervoor hoeft te betalen. Wij verhalen onze kosten op de aansprakelijke partij of via het Waarborgfonds.

Letselschade claim indienen?

Bent u slachtoffer geworden van een aanrijding waarbij de veroorzaker is doorgereden? Of is het voertuig dat u heeft aangereden niet verzekerd? Neem dan contact op met Arslan & Arslan Advocaten. Wij helpen u om uw letselschade volledig vergoed te krijgen, en staan u bij gedurende het hele traject. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het verhalen van letselschade en zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Letselschade

Recente Berichten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging