Tijdens een echtscheiding blijven beide partners vaak verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten, zoals de hypotheek of huur, totdat er definitieve afspraken zijn gemaakt. Of het nu gaat om een koopwoning of een huurwoning, het is belangrijk om te weten hoe de betalingsverplichtingen verdeeld worden. In dit artikel geven we een overzicht van de regels en mogelijkheden voor zowel koop- als huurwoningen tijdens een scheiding.
1. Koopwoning tijdens echtscheiding
Als je samen een koopwoning hebt, zijn beide partners juridisch verantwoordelijk voor de hypotheek totdat de woning officieel is verdeeld. Er zijn drie mogelijkheden:
-
Woning verkopen: Jullie kunnen besluiten de woning te verkopen en de opbrengst of restschuld te verdelen. Totdat de verkoop is afgerond, moeten beide partijen de hypotheek blijven betalen.
-
Woning overnemen: Een van de partners kan de ander uitkopen en de woning op zijn/haar naam zetten. De partner die in de woning blijft, is daarna volledig verantwoordelijk voor de hypotheek. Totdat de uitkoopprocedure juridisch is afgerond, blijft de oorspronkelijke hypotheek voor beide partijen gelden.
-
Tijdelijke afspraken: Het is gebruikelijk om tijdens de scheidingsprocedure tijdelijke afspraken te maken over wie de hypotheek betaalt, vooral als één van de partners in de woning blijft wonen.
Bij een koopwoning is het essentieel om snel tot afspraken te komen, omdat de financiële lasten hoog kunnen oplopen. Zolang de hypotheek op beide namen staat, blijven beide partners aansprakelijk.
2. Huurwoning tijdens echtscheiding
Voor huurwoningen gelden andere regels. De verantwoordelijkheden hangen af van het huurcontract en wie daarop vermeld staat. De volgende situaties kunnen zich voordoen:
-
Gezamenlijk huurcontract: Als het huurcontract op beide namen staat, blijven beide partners verantwoordelijk voor de huur totdat het contract wordt gewijzigd of opgezegd, zelfs als één van de partners het huis verlaat.
-
Huurcontract op één naam: Als het huurcontract op naam van één van de partners staat, blijft die persoon verantwoordelijk voor de huur. De andere partner heeft dan geen juridische verplichtingen, maar er kunnen wel tijdelijke afspraken worden gemaakt.
-
Toewijzing van de huurwoning: In sommige gevallen kan de rechter beslissen wie in de huurwoning mag blijven wonen, bijvoorbeeld als er kinderen betrokken zijn. De partner die voor de kinderen zorgt, kan het recht krijgen om in de woning te blijven, terwijl de andere partner vertrekt. De huurder blijft verantwoordelijk voor het betalen van de huur.
Afspraken tijdens en na de scheiding
Of het nu om een koop- of huurwoning gaat, het is belangrijk om tijdens de scheiding heldere afspraken te maken over de verdeling van de kosten. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als jullie er samen niet uitkomen, kan de rechter bepalen wie verantwoordelijk is voor welke betalingen totdat de scheiding officieel is afgerond.
Daarnaast kan het nodig zijn om alimentatie of andere financiële compensatie af te spreken, zodat één van de partners niet met onevenredig hoge kosten blijft zitten. Ook hierover kunnen afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Hulp nodig?
Heb je vragen over de verdeling van vaste lasten tijdens een echtscheiding of wil je hulp bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant? De familierechtadvocaten van Arslan Advocaten staan voor je klaar om je te helpen bij een eerlijk en zorgvuldige afwikkeling van de scheiding. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.