Bedrijfsongeval: Wat Nu?

8 oktober 2024
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Bedrijfsongeval: Wat Nu?

 

In het kort:

  • Werkgevers moeten alle mogelijke maatregelen treffen om bedrijfsongevallen te voorkomen.
  • Bij aansprakelijkheid moet de werkgever de letselschade van de werknemer vergoeden.
  • Verkeersongevallen tijdens werktijd kunnen ook leiden tot werkgeversaansprakelijkheid.
  • Uitzendkrachten kunnen zowel het uitzendbureau als de inhuurder aansprakelijk stellen.
  • Zelfstandigen (ZZP’ers) kunnen in bepaalde gevallen ook aanspraak maken op schadevergoeding.

Wat is een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval is een ongeluk dat plaatsvindt tijdens werk of werktijd en vaak leidt tot fysiek letsel. Dit kan variëren van een val op de werkvloer tot een ongeluk met gevaarlijke machines, of zelfs een verkeersongeval terwijl u voor uw werkgever onderweg bent naar een klant. Bedrijfsongevallen komen voor in allerlei sectoren, van de bouw en industrie tot kantooromgevingen en bij professionals op de weg.

Voorbeelden van bedrijfsongevallen:

  • Een magazijnmedewerker raakt gewond door een vallende pallet die niet goed is gestapeld.
  • Een kantoorwerknemer glijdt uit over een natte vloer die niet tijdig is schoongemaakt.
  • Een vrachtwagenchauffeur raakt betrokken bij een verkeersongeval tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden.
  • Een schilder valt van een steiger die niet goed is verankerd.

Is mijn werkgever aansprakelijk?

In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval. Volgens de wet heeft de werkgever een zorgplicht om ervoor te zorgen dat de werkomgeving veilig is. Dit betekent dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om ongelukken te voorkomen. Denk hierbij aan duidelijke instructies, het beschikbaar stellen van beschermende kleding of apparatuur, en het toezicht houden op de naleving van veiligheidsvoorschriften.

Wanneer is de werkgever niet aansprakelijk? Er zijn situaties waarin de werkgever niet aansprakelijk is voor een bedrijfsongeval, zoals:

  • Opzettelijk roekeloos gedrag van de werknemer.
  • De werkgever heeft alle redelijke veiligheidsmaatregelen genomen om het ongeval te voorkomen.
  • Opzet van de werknemer om een ongeval te veroorzaken.

In deze gevallen moet de werkgever bewijzen dat hij alles in het werk heeft gesteld om het ongeluk te voorkomen en dat de werknemer roekeloos of nalatig handelde.

Stappen na een bedrijfsongeval

Na een bedrijfsongeval is het van groot belang dat u direct actie onderneemt om uw rechten te beschermen. Volg deze stappen:

  1. Stel vast of het een arbeidsongeval betreft. Een bedrijfsongeval vindt plaats tijdens werk of werktijd. Dit kan op de werkplek zelf zijn, maar ook op een andere locatie als u bijvoorbeeld onderweg bent naar een klant.

  2. Breng de oorzaak in kaart. Is het ongeval veroorzaakt door een gebrek aan veiligheidsmaatregelen, onvoldoende toezicht of een fout van een collega? Dit kan bepalend zijn voor de aansprakelijkheid van uw werkgever.

  3. Zorg dat de Arbeidsinspectie wordt ingeschakeld. Bij ernstige ongevallen (ziekenhuisopname, blijvende invaliditeit of overlijden) moet de werkgever dit melden bij de Arbeidsinspectie. Als dit niet gebeurt, kunt u dit zelf doen.

  4. Noteer getuigen. Collega’s of andere getuigen kunnen cruciaal zijn om de toedracht van het ongeval te bevestigen.

  5. Breng uw schade in kaart. Verzamel alle medische kosten, extra uitgaven, gemiste inkomsten en andere schadeposten. Dit kan later helpen bij het indienen van een schadeclaim.

  6. Stel de werkgever aansprakelijk. Dit kunt u het beste doen met hulp van een letselschadeadvocaat. Bij Arslan & Arslan Advocaten helpen wij u graag bij het indienen van een claim en zorgen we voor een goede afwikkeling van uw zaak.

Materiële en immateriële schadevergoeding

Na een bedrijfsongeval kunt u recht hebben op verschillende soorten schadevergoeding, waaronder:

  • Materiële schade: Dit omvat alle directe kosten die u maakt als gevolg van het ongeval, zoals medische kosten, reiskosten, verlies van inkomen en eventuele kosten voor aanpassingen aan uw woning.
  • Immateriële schade (smartengeld): Dit is een vergoeding voor de emotionele en fysieke pijn die u heeft geleden. Denk hierbij aan de impact op uw levensvreugde, langdurige pijnklachten, of psychisch leed door het ongeval.

Voorbeeldcase: Bouwvakker met ernstig letsel De heer Yilmaz, werkzaam als bouwvakker, liep ernstig letsel op nadat een steiger waarop hij werkte instortte door een constructiefout. Hij moest meerdere operaties ondergaan en is blijvend beperkt in zijn fysieke mogelijkheden. Arslan & Arslan Advocaten stelde succesvol de werkgever aansprakelijk, omdat er geen voldoende veiligheidscontrole had plaatsgevonden. De schadevergoeding omvatte zowel zijn medische kosten als een vergoeding voor verlies aan inkomen en smartengeld. Uiteindelijk werd er een bedrag van € 450.000 toegekend.

Gratis juridische hulp bij een bedrijfsongeval

Een letselschadezaak na een bedrijfsongeval kan ingewikkeld zijn, vooral als de werkgever aansprakelijkheid betwist. Bij Arslan & Arslan Advocaten staan we voor u klaar om u door het proces te begeleiden. Onze ervaren letselschadeadvocaten zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft, zonder dat dit ten koste gaat van uw relatie met de werkgever.

Onze juridische bijstand is voor u kosteloos als wij uw werkgever of een andere partij aansprakelijk kunnen stellen. Wij regelen de juridische procedure en onderhandelingen met de verzekering, zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel.

Voorbeeldcase: Uitzendkracht met letselschade

Mevrouw Luchowska, uitzendkracht bij een distributiecentrum, gleed uit over een gladde vloer en brak haar heup. Hoewel zij niet rechtstreeks in dienst was van het bedrijf waar het ongeval plaatsvond, konden wij aantonen dat zowel het uitzendbureau als het bedrijf waar zij werkte aansprakelijk waren voor het ongeval. Dit resulteerde in een schadevergoeding van € 85.000 voor medische kosten, verlies van inkomen en smartengeld.

Wat te doen na een bedrijfsongeval?

Neem na een ongeval altijd direct contact op met een letselschadeadvocaat. Bij Arslan & Arslan Advocaten zorgen wij ervoor dat uw rechten gewaarborgd worden en dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft. Wacht niet te lang met het ondernemen van actie, want bij het indienen van een claim kan tijd een cruciale rol spelen.

Onze aanpak is persoonlijk, deskundig en gericht op uw situatie. Wij werken landelijk en komen indien nodig bij u thuis langs om uw zaak te bespreken. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Neem contact op met Arslan & Arslan Advocaten of vul ons online contactformulier in en wij nemen spoedig contact met u op.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Letselschade

Recente Berichten

Populaire Tags

Letselschade

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging