Het erkennen van een kind kan een bijzondere gebeurtenis zijn, maar soms zit er een ingewikkeld verhaal achter. In dit artikel bespreken we waarom en wanneer je een kind kunt erkennen en hoe je, in uitzonderlijke situaties, de erkenning kunt laten vernietigen.
Waarom je kind erkennen?
Als je een kind krijgt terwijl je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, ben je niet automatisch de juridische ouder. Door je kind te erkennen, ontstaat er een familierechtelijke band tussen jou en het kind. Dit brengt belangrijke rechten en plichten met zich mee, zoals het recht om mee te beslissen over de opvoeding en de verplichting om je kind te onderhouden. Vanaf 1 januari 2023 krijg je bij de erkenning automatisch het gezamenlijk ouderlijk gezag.
Bij erkenning maak je een officiële akte op bij de burgerlijke stand. Dit proces is gratis, tenzij je een afschrift van de akte wilt, waarvoor een klein bedrag geldt afhankelijk van de gemeente.
Voordelen van erkenning:
- Juridische band met het kind
- Wettelijk erfgenaam van elkaar
- Gezamenlijk ouderlijk gezag
- Recht op keuze van de achternaam (tot het kind 16 jaar is)
- Verplichting om het kind te onderhouden tot 21 jaar
Wanneer je kind erkennen?
Je kunt je kind erkennen in verschillende fases van het leven van het kind. Hiervoor gelden enkele voorwaarden: je moet 16 jaar of ouder zijn, je moet met de moeder kunnen trouwen (geen bloedverwantschap), en er mogen niet al twee wettelijke vertegenwoordigers zijn. Ook moet je, afhankelijk van de leeftijd van het kind, toestemming vragen van de moeder en soms ook van het kind.
-
Erkenning voor de geboorte: Dit heet de erkenning van de ongeboren vrucht en kan gratis worden gedaan in de gemeente waar je woont. Hierbij is toestemming van de moeder nodig.
-
Erkenning bij aangifte van de geboorte: Binnen drie dagen na de geboorte moet aangifte worden gedaan in de gemeente waar het kind geboren is. Je kunt bij de aangifte de erkenning regelen.
-
Erkenning op een later moment: Mocht je pas later het kind willen erkennen, dan is dat ook mogelijk, afhankelijk van de leeftijd van het kind en met de juiste toestemming van moeder en/of het kind.
Vernietigen van de erkenning
Het komt voor dat een erkenning later ongedaan moet worden gemaakt, bijvoorbeeld als blijkt dat de erkenner niet de biologische ouder is of als de erkenning onder dwang heeft plaatsgevonden. Een procedure tot vernietiging kan worden gestart door de moeder, de erkenner of het kind zelf.
De erkenning kan worden vernietigd als:
- De erkenner niet de biologische ouder is.
- De moeder niet eerlijk was over de verwekker.
- De erkenning onder dwang plaatsvond.
De procedure voor vernietiging van de erkenning
Het proces om de erkenning te vernietigen bestaat uit meerdere stappen:
-
Verzoek indienen: Een advocaat dient namens jou een verzoekschrift in bij de rechtbank om de erkenning te laten vernietigen. Hieraan zijn griffiekosten verbonden.
-
Belanghebbenden informeren: De rechtbank bepaalt wie belanghebbenden zijn en informeert hen over het verzoek.
-
Onderzoek en eventuele DNA-test: Als er twijfel is over het vaderschap, kan de rechtbank opdracht geven tot een DNA-test om de biologische band te bevestigen of uit te sluiten.
-
Zitting: De rechter beoordeelt het verzoek tijdens een zitting, tenzij alle voorwaarden duidelijk zijn en er geen verdere vragen zijn.
-
Uitspraak: De rechter doet uitspraak en kan het verzoek tot vernietiging toewijzen of afwijzen.
Na de uitspraak wordt de beslissing bij de burgerlijke stand geregistreerd. Als de erkenning wordt vernietigd, herstelt de juridische situatie zich naar de periode vóór de erkenning.
Hulp nodig bij erkenning of vernietiging?
Of je nu je kind wilt erkennen of een procedure tot vernietiging van de erkenning wilt starten, onze familierechtadvocaten van Arslan Advocaten staan voor je klaar. Wij bieden deskundig advies en begeleiden je door het juridische proces. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.