Whiplash

27 februari 2019
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Whiplash

Auto-ongelukken kunnen vaak vervelende gevolgen met zich meebrengen. Een whiplash is een vaak voorkomend letsel aan de nek en/of rug als gevolg van een ongeval. Hierbij maakt het hoofd een plotselinge, krachtige beweging naar voren, achteren of zijwaarts en rekken de spieren en banden uit. De whiplashklachten kunnen voor lange tijd aanhouden en kunnen zowel uw dagelijks leven als uw werksituatie belemmeren.

Klachten als gevolg van een whiplash

Een pijnlijke, stijve nek is de meest voorkomende klacht bij een whiplash. Echter kunnen ook bijkomende klachten optreden, zoals slaapproblemen, depressiviteit en een verminderd concentratievermogen. De klachten komen niet altijd direct tot uiting; het is goed mogelijk dat u na enkele uren of dagen na het ongeluk pas klachten ondervindt. Ook belangrijk om te weten is dat tussen de ernst van het ongeval en de klachten die het met zich meebrengt, geen evenredigheid hoeft te bestaan. Zo kan een relatief klein ongeluk langdurige klachten tot gevolg hebben. Het is in ieder geval verstandig om zo snel mogelijk uw huisarts te bezoeken.

De wederpartij aansprakelijk stellen voor schade

Het is op voorhand vaak onduidelijk hoe lang uw klachten zullen aanhouden en hoe lang u daardoor fysieke en/of psychische schade zult lijden. Voor de geleden en nog te lijden schade wilt u de wederpartij, die het ongeluk heeft veroorzaakt, aansprakelijk stellen. Om tot schadevergoeding te komen, moet eerst de aansprakelijkheid van de wederpartij worden erkend. Hiervoor dient het oorzakelijk verband tussen het ongeval en de geleden schade te worden aangetoond. Vast moet dus komen te staan dat de klachten alsook de schade niet zouden zijn ontstaan als het ongeluk niet had plaatsgevonden.

Schadevergoeding

Er zijn een hoop schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten die niet door uw verzekeraar worden vergoed, reiskosten die u moet maken om naar het ziekenhuis te gaan en de schade die u door het ongeluk heeft geleden aan uw auto, kleding en andere spullen. Ook schade die u lijdt door studievertraging en misgelopen inkomsten kunnen worden vergoed. Kort gezegd komen alle kosten die u niet had hoeven te maken als het ongeval niet had plaatsgevonden, voor vergoeding in aanmerking.

Naast materiële schade, zoals hierboven omschreven, kan ook immateriële schade die u lijdt worden vergoed. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. De klachten als gevolg van een whiplash kunnen in bepaalde gevallen ernstige psychische schade tot gevolg hebben. De levensvreugde van het slachtoffer wordt hem dan ontnomen doordat hij wordt belemmerd in zijn dagelijkse activiteiten. Ook een lange ziekenhuisopname en herstelperiode kunnen emotioneel erg zwaar vallen voor het slachtoffer. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het slachtoffer en de ernst van de whiplash.

Heeft u een whiplash opgelopen als gevolg van een auto-ongeluk en heeft u daardoor materiële en/of emotionele schade geleden? Dan kunt u de schade verhalen op de wederpartij. Onze ervaren letselschadeadvocaten en letselschadejuristen kunnen u adviseren en begeleiden bij het verkrijgen van de hoogste schadevergoeding!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Letselschade

Recente Berichten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging