Recht op schadevergoeding bij een doorgereden of onverzekerde dader

5 februari 2024
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Recht op schadevergoeding bij een doorgereden of onverzekerde dader

Stel dat u wordt aangereden door een motorvoertuig. De dader besluit door te rijden zonder zijn of haar identiteit kenbaar te maken. In dit geval is er sprake van een schade zonder dader. In een ander geval kan het zo zijn dat de dader wel bekend is, maar hij of zij blijkt onverzekerd te zijn. Wie dekt dan de schade die geleden wordt als gevolg hiervan?

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een Schadevergoedingsorgaan voor slachtoffers die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Om een beroep te kunnen doen op het Waarborgfonds zijn enkele voorwaarden gesteld, namelijk:

1. De schade moet veroorzaakt zijn door een gemotoriseerd voertuig;

2. De schade is in Nederland veroorzaakt;

3. Degene die de schade heeft veroorzaakt is onverzekerd, is weggereden of het betreft een gestolen voertuig.

‘Wie eist, bewijst’

Het is in een dergelijke kwestie erg belangrijk om na het ongeval direct over te gaan tot het verzamelen van bewijsstukken. De regel ‘wie eist, bewijst’ geldt hier immers ook. Er zijn in dergelijke gevallen een aantal mogelijkheden om vooralsnog aan te kunnen tonen dat u daadwerkelijk betrokken bent geweest bij een ongeval en dus in feite recht heeft op een schadevergoeding, ondanks dat er geen schadeformulier is ingevuld.

1. Aangifte

Na het ongeval kunt u het beste direct contact opnemen met de politie om vervolgens aangifte te doen aangaande het voorval dat u is overkomen. Het is van belang om dit zo snel mogelijk na het ongeval te doen. Er geldt hiervoor namelijk een strikte eis vanuit het Waarborgfonds. De aangifte moet volgens het Waarborgfonds uiterlijk binnen 14 dagen na het ongeval gedaan zijn. Indien er geen aangifte is gedaan binnen de gestelde termijn, dan vervalt helaas uw recht tot het verkrijgen van een schadevergoeding.

2. Getuigen

Zijn er andere personen die het ongeval hebben zien gebeuren? Wissel dan gelijk gegevens uit met desbetreffende personen. Met behulp van de aangifte en de getuigenverklaring(en) kan namelijk aannemelijk gemaakt worden dat u daadwerkelijk betrokken bent geweest bij een ongeval. Indien het vorenstaande ook bevestigd wordt door het Waarborgfonds,

Wat als de dader niet doorgereden is, maar onverzekerd blijkt te zijn?

Er zijn ook kwesties waarbij de dader en het kenteken wel bekend zijn, maar het voertuig blijkt onverzekerd te zijn. Ook in een dergelijk geval is het mogelijk om uw schade te verhalen. De voorwaarde die hier geldt is dat allereerst de dader zelf schriftelijk aansprakelijk gesteld moet worden. Indien de schade via de dader niet vergoed wordt, dan kunt u zich daaropvolgend weer wenden tot het Waarborgfonds.

Arslan & Arslan Advocaten staat dagelijks cliënten bij in dergelijke situaties. Heeft u of kent u iemand die hiermee te maken heeft, schroom dan niet om contact op te nemen via het contactformulier op onze website.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Letselschade

Recente Berichten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging