Scheiden en schulden: alles wat je moet weten

12 oktober 2024
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Scheiden en schulden: alles wat je moet weten

Ontdek hoe schulden worden verdeeld bij een scheiding. Arslan Advocaten helpt u met juridische ondersteuning en eerlijke afspraken over schulden.

Wanneer u besluit om te scheiden, kan de aanwezigheid van schulden de situatie extra ingewikkeld maken. Schulden hebben een grote impact op uw dagelijkse leven en kunnen zelfs de druk op uw relatie vergroten. Of u nu al langer met het idee speelt om te scheiden of dat de schulden een nieuwe factor zijn, het is belangrijk om te weten hoe u deze situatie op een eerlijke manier kunt aanpakken.

Bij Arslan Advocaten begrijpen wij hoe complex scheidingen met schulden kunnen zijn. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden bij een scheiding met schulden.

Inhoud:

  1. Schulden tijdens de scheiding
  2. Stappenplan bij scheiden en schulden
  3. Afspraken maken over de betaling van schulden
  4. Juridische hulp bij schulden en scheiding

1. Schulden tijdens de scheiding

Bij een scheiding moet u samen met uw (ex-)partner afspraken maken over de verdeling en betaling van schulden. Of u nu te maken heeft met betalingsachterstanden, leningen, studieschulden, of hypotheken, de verdeling van schulden moet duidelijk worden vastgelegd. Het soort relatie dat u had, speelt een belangrijke rol bij de verdeling van deze schulden.

Voorbeelden van veelvoorkomende schulden bij een scheiding:

  • Betalingsachterstanden (bijv. bij webwinkels zoals Bol.com of creditcards)
  • Hypothecaire schulden
  • Persoonlijke leningen of kredieten
  • Studieschulden
  • Leasecontracten

2. Stappenplan bij scheiden en schulden

Stap 1: Relatievorm bepalen

Afhankelijk van uw relatievorm kan de aansprakelijkheid voor schulden verschillen. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, met huwelijkse voorwaarden, of bent u samenwonend met of zonder contract? Dit bepaalt wie voor de schulden verantwoordelijk is.

  • Gemeenschap van goederen (voor 2018): U en uw (ex-)partner zijn gezamenlijk aansprakelijk voor alle schulden, ongeacht of deze vóór of tijdens het huwelijk zijn ontstaan.
  • Beperkte gemeenschap van goederen (na 2018): Schulden van vóór het huwelijk blijven privé, maar gezamenlijke schulden tijdens het huwelijk zijn gedeeld.
  • Huwelijkse voorwaarden: U bent alleen aansprakelijk voor schulden als dat expliciet in de huwelijkse voorwaarden is afgesproken.

Stap 2: Maak een overzicht van de schulden

Het is belangrijk om alle schulden in kaart te brengen, inclusief de maandelijkse aflossingen, rentepercentages en looptijden. Dit helpt bij het verdelen van de financiële verantwoordelijkheden.

Stap 3: Afspraken maken over de verdeling van schulden

Nadat de schulden inzichtelijk zijn, kunt u afspraken maken over wie welke schuld gaat betalen. Dit kan complex worden als u hoofdelijk aansprakelijk bent, wat betekent dat de schuldeiser beide partners kan aanspreken voor de volledige schuld. Zorg ervoor dat u duidelijke afspraken maakt en deze schriftelijk vastlegt.

3. Afspraken maken over de betaling van schulden

U kunt samen met uw (ex-)partner tot afspraken komen over de verdeling van de schulden. Deze afspraken kunnen afwijken van de juridische aansprakelijkheid, maar let erop dat de schuldeiser deze afwijkende afspraken moet accepteren om rechtsgeldig te zijn. Indien nodig, kan een mediator helpen bij het opstellen van deze afspraken.

4. Juridische hulp bij schulden en scheiding

Bij Arslan Advocaten helpen wij u met het maken van duidelijke en eerlijke afspraken over schulden tijdens de scheiding. Onze ervaren advocaten zorgen ervoor dat alle afspraken goed worden vastgelegd en juridisch waterdicht zijn. We begeleiden u door het gehele proces en zorgen ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Heeft u vragen of wilt u juridische ondersteuning bij uw scheiding en schulden? Neem dan contact op met een van onze ervaren advocaten. Wij helpen u graag verder.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Familierecht

Recente Berichten

Populaire Tags

Advocatenkantoor

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging