Het fasensysteem voor uitzendkrachten: Alles wat je moet weten over fase A, B en C

13 oktober 2024
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Het fasensysteem voor uitzendkrachten: Alles wat je moet weten over fase A, B en C

Uitzendkrachten werken vaak op flexibele basis, waarbij ze door een uitzendbureau worden geplaatst bij een werkgever (de inlener). Om dit proces te structureren en de rechten van uitzendkrachten te waarborgen, wordt binnen de uitzendbranche gewerkt met het zogenoemde fasensysteem. Dit systeem, vastgelegd in de ABU- en NBBU-cao’s, verdeelt de arbeidsovereenkomst van een uitzendkracht in drie fasen: fase A, fase B en fase C. In dit artikel leggen we uit wat elke fase inhoudt en welke rechten en plichten hieraan verbonden zijn.

Wat is het fasensysteem?

Het fasensysteem bepaalt de mate van flexibiliteit en zekerheid voor de uitzendkracht. Naarmate de uitzendkracht langer werkt, groeien zijn of haar rechten, zoals het recht op een vast contract of bepaalde arbeidsvoorwaarden. Elke fase kent specifieke regels over de duur van de arbeidsovereenkomst, de mogelijkheid tot beëindiging, en het uitzendbeding.

Fase A – De eerste stap naar werk

Fase A (of fase 1-2 volgens de NBBU) is de eerste fase waarin een uitzendkracht begint. Deze fase duurt maximaal 52 gewerkte weken. In fase A mag een uitzendbureau onbeperkt contracten met de uitzendkracht afsluiten. Dit biedt maximale flexibiliteit, omdat de overeenkomst vaak kan eindigen zodra de inlener de opdracht beëindigt.

Uitzendbeding in fase A

In fase A kan een uitzendovereenkomst worden aangegaan met een uitzendbeding. Dit betekent dat de overeenkomst automatisch eindigt zodra de inlener de opdracht stopzet of de uitzendkracht ziek wordt. Sinds 1 juli 2023 is het echter niet meer toegestaan om het uitzendbeding toe te passen bij ziekte. Dit zorgt ervoor dat een uitzendkracht bij ziekte meer zekerheid heeft.

Fase B – Meer zekerheid en rechten

Na fase A komt de uitzendkracht in fase B (fase 3 volgens de NBBU). Deze fase duurt maximaal drie jaar, waarin het uitzendbureau tot zes tijdelijke contracten mag aanbieden. De flexibiliteit neemt hier af, aangezien de uitzendkracht nu meer rechten heeft, zoals een langere opzegtermijn en het recht op loondoorbetaling bij ziekte.

Geen uitzendbeding in fase B

In fase B komt het uitzendbeding te vervallen, wat betekent dat de overeenkomst niet automatisch eindigt als de opdrachtgever besluit de opdracht te stoppen. Dit geeft de uitzendkracht meer zekerheid en stabiliteit.

Fase C – Een vast contract

Fase C (of fase 4) is de laatste fase en biedt de meeste zekerheid. In deze fase wordt de uitzendkracht in dienst genomen op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het uitzendbureau kan de overeenkomst niet zomaar beëindigen; dit kan alleen met wederzijds goedvinden of via de wettelijke ontslaggronden.

Wat betekent het fasensysteem voor jou als uitzendkracht?

Het fasensysteem is erop gericht om uitzendkrachten in het begin van hun werkzame periode maximale flexibiliteit te bieden, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat zij na verloop van tijd meer rechten en zekerheid opbouwen. Dit betekent dat je als uitzendkracht in fase A minder zekerheid hebt, maar naarmate je doorstroomt naar fase B en C, krijg je meer rechten en uiteindelijk kans op een vast contract.

Wat moet je doen bij een conflict over het fasensysteem?

Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn in elke fase van het uitzendwerk. Bij conflicten over bijvoorbeeld het beëindigen van je contract, ziekte tijdens de uitzendperiode, of de overgang naar een vast contract, kan juridische hulp van een arbeidsrechtadvocaat noodzakelijk zijn.

Bij Arslan Advocaten hebben wij ruime ervaring in het bijstaan van uitzendkrachten en het oplossen van arbeidsconflicten. Wij helpen je om te krijgen waar je recht op hebt, of het nu gaat om loondoorbetaling bij ziekte, het onterecht beëindigen van een contract, of het recht op een vast dienstverband.

Neem contact op met Arslan Advocaten

Heb je vragen over het fasensysteem of problemen met je uitzendovereenkomst? Onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten staan klaar om je te helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek wat jouw rechten zijn als uitzendkracht.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Arbeidsrecht

Recente Berichten

Populaire Tags

Advocatenkantoor

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging