Opzegtermijn voor uitzendkrachten: wat zijn je rechten?

13 oktober 2024
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Opzegtermijn voor uitzendkrachten: wat zijn je rechten?

Als uitzendkracht werk je vaak op basis van tijdelijke contracten, maar wat als je wilt stoppen met je baan? Het opzeggen van een uitzendovereenkomst werkt anders dan bij een reguliere arbeidsovereenkomst. In dit artikel leggen we uit hoe de opzegtermijn voor uitzendkrachten precies werkt, wat je rechten zijn en wat de regels zijn voor het uitzendbureau.

Wat is een opzegtermijn?

Een opzegtermijn is de periode die je als werknemer of werkgever in acht moet nemen voordat een arbeidsovereenkomst officieel eindigt. Voor uitzendkrachten hangt de lengte van de opzegtermijn af van de fase waarin je werkt en het type uitzendovereenkomst dat je hebt.

Opzegtermijn voor uitzendkrachten in fase A

In fase A (ook wel fase 1 en 2 genoemd volgens de ABU CAO) werk je vaak met een uitzendbeding. Dit houdt in dat je als uitzendkracht je overeenkomst op elk moment kunt opzeggen, zonder dat je rekening hoeft te houden met een opzegtermijn. Het enige dat je moet doen, is je uitzendbureau minimaal één werkdag van tevoren op de hoogte stellen, zodat zij op tijd vervanging kunnen regelen.

Opzegtermijn voor uitzendkrachten in fase B en C

Wanneer je in fase B of C zit, gelden er strengere regels voor de opzegtermijn. Deze regels verschillen afhankelijk van hoelang je al in dienst bent:

  • Minder dan 3 maanden in dienst: opzegtermijn van 7 kalenderdagen.
  • 3 tot 6 maanden in dienst: opzegtermijn van 14 kalenderdagen.
  • Langer dan 6 maanden in dienst: opzegtermijn van 28 kalenderdagen.

Bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd geldt voor uitzendkrachten een standaard opzegtermijn van één maand, tenzij er in je contract iets anders is afgesproken.

Opzegtermijn voor uitzendbureaus

Voor uitzendbureaus gelden andere regels. Wanneer een uitzendkracht in fase A zit, moet het uitzendbureau bij ontslag een opzegtermijn van 10 kalenderdagen aanhouden als de uitzendkracht meer dan 26 weken heeft gewerkt. In fase B en C geldt een opzegtermijn van één maand voor het uitzendbureau, ongeacht of het gaat om een overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Wat gebeurt er als het opzegtermijn niet wordt gerespecteerd?

Als het uitzendbureau zich niet aan de opzegtermijn houdt, is het verplicht om een boete te betalen die gelijkstaat aan het loon van de uitzendkracht. Dit is vastgelegd in de cao-regels van de ABU en NBBU.

Conclusie

Het is belangrijk om als uitzendkracht goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten bij het opzeggen van je contract. Afhankelijk van de fase waarin je werkt, kunnen de opzegtermijnen verschillen. Wil je meer weten over jouw specifieke situatie of advies krijgen over arbeidsrecht? Neem dan contact op met de arbeidsrechtadvocaten van Arslan Advocaten voor juridisch advies op maat.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Arbeidsrecht

Recente Berichten

Populaire Tags

Advocatenkantoor

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging