Uitzendkrachten en hun rechten: Wat moet je weten?

13 oktober 2024
Foto van Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Uitzendkrachten en hun rechten: Wat moet je weten?

In Nederland werken duizenden mensen als uitzendkracht. Maar hoe zit het precies met de rechten en plichten van uitzendkrachten? In dit artikel leggen we uit welke regels van toepassing zijn en wat zowel uitzendkrachten als uitzendbureaus moeten weten over hun arbeidsrelatie.

Wat is een uitzendkracht?

Een uitzendkracht is een werknemer die via een uitzendbureau tijdelijk bij een opdrachtgever (de inlener) werkt. Er is sprake van een driehoeksverhouding tussen de uitzendkracht, het uitzendbureau en de inlener. Het uitzendbureau is de formele werkgever van de uitzendkracht, terwijl de uitzendkracht het werk uitvoert bij de opdrachtgever.

Rechten van uitzendkrachten

Uitzendkrachten hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die direct bij de opdrachtgever in dienst zijn, volgens de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI). Dit betekent dat zij recht hebben op gelijk loon voor gelijk werk, toeslagen, vakantiedagen en verlof, zoals vastgelegd in de cao van de inlener. Vanaf dag één geldt de zogeheten ‘inlenersbeloning’, wat betekent dat uitzendkrachten hetzelfde loon moeten ontvangen als reguliere werknemers in vergelijkbare functies.

Daarnaast hebben uitzendkrachten recht op:

  • Vakantiedagen en vakantiegeld: Uitzendkrachten bouwen vakantiedagen op en hebben recht op 8% vakantiegeld van hun brutoloon.
  • Loondoorbetaling bij ziekte: Sinds 2023 kunnen uitzendkrachten bij ziekte niet direct ontslagen worden. Het uitzendbureau is verplicht het loon gedurende maximaal twee jaar door te betalen, afhankelijk van de duur van het contract.
  • Pensioenopbouw: Uitzendkrachten bouwen pensioen op na 8 gewerkte weken, en vanaf 1 januari 2024 geldt dit direct vanaf de eerste werkdag voor uitzendkrachten die 18 jaar of ouder zijn.

Verschillende fases binnen het uitzendwerk

Het fasesysteem voor uitzendkrachten in Nederland is verdeeld in drie fases: fase A, B en C. Elke fase biedt verschillende rechten en plichten voor de uitzendkracht:

  1. Fase A: In deze fase, die maximaal 52 weken duurt, werkt de uitzendkracht meestal op basis van een overeenkomst met een uitzendbeding. Dit betekent dat het contract automatisch eindigt als de opdrachtgever geen werk meer heeft.

  2. Fase B: Na fase A gaat de uitzendkracht door naar fase B, waarin hij of zij een contract voor bepaalde tijd krijgt. Het uitzendbeding geldt niet meer, en de uitzendkracht heeft meer zekerheid met betrekking tot werk en inkomen.

  3. Fase C: Fase C begint na drie jaar werken in fase B of na zes contracten. Hier krijgt de uitzendkracht een contract voor onbepaalde tijd, wat vergelijkbaar is met een vast contract.

De rol van het uitzendbureau

Het uitzendbureau is verantwoordelijk voor de correcte naleving van de arbeidsvoorwaarden. Dit omvat het uitbetalen van loon, het zorgen voor een veilige werkplek en het voldoen aan de regels omtrent arbeidsomstandigheden. Het uitzendbureau moet zich ook houden aan de regels van de Wet WAADI en de cao voor uitzendkrachten.

Daarnaast moet het uitzendbureau:

  • Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
  • Voorafgaand aan de plaatsing van een uitzendkracht duidelijk maken wat de arbeidsomstandigheden zijn.
  • Zich houden aan de arbeidskwalificaties die vereist zijn voor de betreffende functie.

Aansprakelijkheid bij ongevallen of schade

Hoewel de inlener verantwoordelijk is voor de veiligheid op de werkvloer, kan het uitzendbureau in bepaalde gevallen ook aansprakelijk worden gesteld voor schade die de uitzendkracht lijdt of veroorzaakt tijdens het werk. Daarom is het belangrijk dat zowel het uitzendbureau als de inlener duidelijke afspraken maken en deze vastleggen in een overeenkomst.

Waarom juridische hulp bij uitzendwerk?

Of je nu uitzendkracht, werkgever of uitzendbureau bent, het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn. De regels rondom uitzendwerk kunnen complex zijn en in sommige situaties kan juridisch advies noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij geschillen over loon, ontslag of arbeidsomstandigheden.

Bij Arslan Advocaten hebben we jarenlange ervaring op het gebied van arbeidsrecht en helpen we zowel uitzendkrachten als uitzendbureaus en inleners bij het oplossen van juridische kwesties. Ons team staat klaar om je te adviseren en te begeleiden, of het nu gaat om bemiddeling of procederen bij de rechter.

Conclusie

Uitzendkrachten in Nederland hebben duidelijke rechten, die vaak gelijk zijn aan die van vaste werknemers. Het is essentieel dat uitzendkrachten, uitzendbureaus en inleners op de hoogte zijn van de regels om conflicten te voorkomen. Heb je vragen over jouw rechten als uitzendkracht of als werkgever? Neem dan vandaag nog contact op met Arslan Advocaten voor deskundig juridisch advies.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Arbeidsrecht

Recente Berichten

Populaire Tags

Advocatenkantoor

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging