Als passagier heeft u altijd recht op schadevergoeding!

3 oktober 2019
Picture of Arslan Advocaten

Arslan Advocaten

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging

Als passagier heeft u altijd recht op schadevergoeding!

Als passagier heeft u altijd recht op schadevergoeding!

Wanneer u betrokken bent bij een verkeersongeval als inzittende van een auto of opzittende van een motor of scooter, dan heeft u altijd recht op schadevergoeding. Daarbij maakt het niet uit of er sprake is van een eenzijdig ongeval of van een ongeval waarbij twee of meer partijen betrokken zijn.

Eenzijdig verkeersongeval

Een eenzijdig verkeersongeval is een ongeval waarbij geen andere partij betrokken is, bijvoorbeeld als de bestuurder van het voertuig de controle over het voertuig verliest en tegen een lantaarnpaal aanrijdt. Als passagier valt u in dat geval niets te verwijten, dus zal de verzekeraar van het voertuig (WAM-verzekeraar) uw schade moeten vergoeden.

Tweezijdig verkeersongeval

Een tweezijdig verkeersongeval is een ongeval waarbij twee voertuigen betrokken zijn, bijvoorbeeld een kop-staartbotsing of een botsing op een kruispunt doordat één van de voertuigen geen voorrang heeft verleend. Ook in die gevallen heeft u als passagier recht op schadevergoeding. U bent als passagier namelijk een “schuldloze inzittende” en de verzekeraar van het voertuig (WAM-verzekeraar) is gehouden om uw schade te vergoeden. Daarbij maakt het dus voor u als passagier niet uit wie aansprakelijk is voor het ongeval.

Eigen schuld

Het is in beide gevallen overigens niet altijd zo dat u al uw schade vergoed krijgt. Bijvoorbeeld als u zelf ook in bepaalde mate schuldig bent aan het ontstaan van de schade (of de ernst ervan). Bijvoorbeeld als u uw gordel of helm niet heeft gedragen of in de situatie waarbij u meerijdt met iemand waarvan u weet dat hij of zij alcohol of drugs heeft gebruikt. Afhankelijk van de situatie wordt in dat geval een (klein) deel van uw schade niet vergoed door de verzekeraar.

Ongeval gehad?

Bent u als passagier de afgelopen 3 jaar betrokken geweest bij een verkeersongeval? Neem dan contact op met onze ervaren advocaten en letselschadespecialisten, zodat zij u verder kunnen adviseren over de mogelijkheden voor wat betreft het verhalen van uw schade.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorieën

Letselschade

Recente Berichten

Arslan advocaten - Smartengeld na een verkeersongeval

Smartengeld na een verkeersongeval

Wat is smartengeld? Slachtoffers van een verkeersongeval die letselschade hebben opgelopen hebben recht op smartengeld. Dit is het immateriële gedeelte van een letselschadevergoeding. Een vergoeding

Lees verder »
Arslan Advocaten - Leeuw - Banner

Advocaten met strijdlust

Arslan & Arslan Advocaten is een ambitieus full service advocatenkantoor met vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Daarnaast hebben wij een bezoeklocatie in Eindhoven.

Lees verder »
Close up van een document die wordt ondertekend

Transitievergoeding

De transitievergoeding is een grote verandering ten opzichte van het oude ontslagrecht. Sinds 1 juli 2015 heeft iedere werknemer wiens arbeidsovereenkomst na een dienstverband van

Lees verder »

Snel hulp nodig?

Kies een vestiging